Mierea de salcam
este cunoscuta datorita proprietatilor sale terapeutice, acest tip de
miere curata ficatul, regleaza tranzitul intenstinal si reprezinta un
antiinflamator pentru sistemul respirator. Mierea de salcam
este un excelent indulcitor, deoarece nu altereaza cu nimic gustul sau
aroma bauturii. Este extrem de delicioasa in ceai. Deasemenea, copiilor
le place acest tip de miere foarte mult. Dintre numeroasele tipuri de
miere, fiecare cu proprietatile ei specifice, mierea de salcam este un tonic general, care calmeaza tusea si este folosita in tratarea asteniei si nevrozelor.
Mierea de salcam are un
continut bogat de vitamine: B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane,
flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic,
oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului. Aceasta are un
continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere
(41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza.
Mierea de salcam este
monoflora, ea e culeasa in marea majoritate de la o singura specie de
planta – salcam. Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este
transparenta, insa, depinde si de fagurii in care a fost facuta. Astfel
poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis. Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata.
Principala calitate a mierii de salcam
este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in
tratamentul asteniei si nevrozelor. Aceasta mai este recomandata si in
cazul bolilor de stomac:
Gastrita hiperacida – miere de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede (o lingura de miere in 100 ml apa);
Ulcer – este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare.
Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.
Gastrita hiperacida – miere de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede (o lingura de miere in 100 ml apa);
Ulcer – este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare.
Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.
Atentie: mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.