miercuri, 13 iunie 2012

Reteta osteoporoza


miere de albineEste o reteta ce contine miere si calciu sintetizat pe cale naturala. Acest fapt ii confera, fata de calciul obtinut prin procese chimice, avantaje deosebite: absortie integrala, absenta efectelor secundare si a pericolului hipercalcemiei, reducerea riscului formarii calcifierilor.
Principalele substante active continute sunt acizi (citric si malic), vitamine (C,B, PP si A - ca provitamina), minerale (calciu, indeosebi, si, in mai mica masura siliciu, mangan si fosfor) si enzime. Este indicat in insuficienta paratiroidiana (cu fenomene de hipocalcemie si spasmofilie), tulburari de crestere, osteoperoza, fracturi cu dificultati in sudarea oaselor, paradontoza, gravidie, alaptare. Contraindicatii: diabet zaharat si hipercalcemie.

Cojile de oua se spala bine si care se pun la uscat. Se maruntesc la dimensiunea de 3 mm si apoi se macina cu rasnita de cafea pana cand ajung un praf fin, alb. Intr-un vas de sticla sau faianta, se combina 3 parti de miere, de preferinta miere poliflora,  cu 2 parti de praf de coji de oua si o parte de suc de lamaie sau vin alb. Se omogenizeaza bine amestecul, se toarna intr-o sticla (ce se inchide ermetic cu dop) si se pune la macerat timp de o saptamana la frigider. Solutia se va  agita de 2-3 ori pe zi. Preparatul astfel obtinut se pastreaza in frigider pana la 6 saptamani.

Se administreaza: 1 lingura, de 3 ori pe zi, la mesele principale, diluat in 100 - 200 ml. apa, sirop sau ceai medicinal. In cazul persoanelor in varsta, doza se reduce la jumatate. Inainte de intrebuintare se agita bine solutia. Durata tratamentului 3 saptamani.

Atentie: Cura se poate relua numai dupa o pauza de 2 saptamani.

luni, 28 mai 2012

Tratamente cu miere de albina


Acneea

Acesta problema care ii macina pe tineri si batrani deopotriva poate fi inlaturata in doua saptamani cu ajutorul urmatorului remediu. Faceti o pasta ce consta din trei lingurite de miere si o lingurita de scortisoara. Aplicati pasta pe fata inanite de culcare si spalati-va cu apa curata in dimineata urmatoare.
sau Amestecati o jumatate de ceasca de apa calda cu 1/4 ligurite de sare. Utilizand un tampon demachiant, aplicati direct pe zona afectata. Mentineti presiunea cu ajutorul tamponului demachiant timp de cateva minute pentru a inmuia zona iritata. Cu ajutorul unui alt disc demachiant aplicati miere pe zona iritata timp de 10 minute, apoi indepartati-o cu ajutorul unui prosop uscat.

Alopecia(caderea parului)

Pentru cei care sufera de alopecie sau de pierderi severe ale parului se recomanda urmatorul tratament: se aplica pe pielea capului si pe firul de par o pasta formata din ulei de masline incalzit, o lingurita de miere si o lingurita de scortisoara; amestecul se mentine aproximativ 15 minute iar apoi se spala si se clateste parul cu apa calda.

Artrita

Artrita este una din multele boli care pot fi tratate cu ajutorul mierii. Astfel, sa ia o lingura de miere ce se amestaca cu doua linguri de apa calda la care se adauga un pic de scortisoara. Rezultatul este un fel de pasta maronie care va reduce considerabil durerile in cateva minute. Bolnavii suferinzi de artrita pot sa bea o ceasca cu apa calda, miere si scortisoara de doua ori pe zi- preferabil dimineata si seara. Se spune ca acest tratament urmat cu regularitate vindeca chiar si artrita cronica.

Colesterolul

Un nivel mult prea mare al colesterolului poate fi tratat cu ajutorul mierii. Astfel se amesteca doua lingurite de miere cu trei lingurite de scortisoara intr-o ceasca de ceai. Se spune ca acest amestec reducere cu aproximativ 10% nivelul colesterolului din singe intr-o perioada scurta de timp. Ca si in cazul artritei, consumul zilnic de miere reduce cantitatea de colesterol. Deasemenea consumul regulat de miere la micul dejun ajuta la prevenirea atacului de cord.

Dureri de stomac

In India si Japonia se spune ca mierea amestecata cu scortisoara ajuta la prevenirea durerilor de stomac, a ulcerului si a balonarii. Daca se consuma miere in amestec cu scortisoara inaite de masa, atunci pot fi usor digerate si cele mai grele mancaruri. Alt tratament pentru durerile de stomac consta in amestecarea unei lingurite de miere cu o jumatate de lingurita de suc de lamaie intr-un pahar de apa calda. Amestecul se bea pe stomacul gol.

Dureri de cap si migrene

Doua linguri de miere luate in timpul mesei previn migrenele si durerile de cap. Daca migrena s-a instalat deja, atunci se amesteca o lingurita de miere intr-un pahar cu apa calda pe jumatate plin. Procesul poate fi repetat dupa 20 de minute daca durerea persista.

Hipertensiunea

Pentru a trata aceasta afectiune se consuma de doua ori pe zi un amestec format din o lingurita de miere, chimion si suc de ghimbir. Cercetatorii au observat ca acest amestec scade tensiunea arteriala.

Indigesia

Mierea ajuta la transformarea fructozei in glucoza, asadar mierea este usor de digerat. Mierea imbunatateste modul de fuctionare a rinichilor si a intestinelor si este extrem de eficienta in combaterea tranzitului intestinal lent si a constipatiei. Astfel se poate consuma un amesteca ce consta din miere si otet de mere.

Intarirea imunitatii

Ca urmare a utilizarii constante a mierii, globulele albe se intaresc si drept urmare creste si rezistenta organismului la diverse boli si agenti patogeni. Mierea are si un continut ridicat de fier si drept urmare este extrem de eficienta in tratarea anemiei. Deasemenea faciliteaza circulatia sanguina si previne caderea parului.

Insomnia

O ceasca de lapte cald in care se adauga o lingurita de miere, reprezinta un excelent remediu impotriva insomniei. Trebuie mentionat ca acest tratament se aplica seara, inanite de culcare.

Infertilitatea

Este o problema care in antichitate era tratata cu ajutorul mierii. Era utilizata mai ales pentru a tratat infertilitatea la barbati. Impotenta poate fi tratata prin consumarea a doua linguri de miere inainte de culcare. Un pic de scortisoara adaugata la o lingurita de miere formeaza o pasta care daca este aplicata intreaga zi pe gingiile unei femei, o va ajuta pe aceasta sa conceapa un copil sanatos.

Osteoporoza

Este indicat ca dupa implinirea varstei de 50 de ani sa consumati zilnic o lingurita de miere pentru a preveni osteoporoza.

Oboseala cronica

Oboseala cronica poate fi tratata cu ajutorul mierii. O jumatate de lingurita de miere si un pic de scortisoara amestecate intr-un pahar cu apa si consumate dimineata si dupa-masa vor creste vitalitatea dvs. intr-o saptamana.

Paralizia

Mierea amestecate cu putin orez fiert este benefica pentru a tratat paralizia faciala partiala.

Pierderea auzului

Consumul regulat de praf de scortisoara amestecat cu o lingurita de miere ajuta la prevenirea pierderii auzului mai ales la batranete.

Pierderea greutatii

Pentru a slabi este necesar sa beti de doau ori pe zi, o data seara si o data dimineata cu o jumatate de ora inainte de micul dejun o ceasca de apa fierbinte in care ati amestecat miere si scortisoara. Se spune ca acest tratament i-a ajutat chiar si pe cei mai grasi pacienti prin faptul ca aceasta bautura nu permite grasimilor sa se acumuleze in corp.

Raceala

O lingurita de miere amestecata cu o patrime lingurita de scortisoara ajuta la tratarea tusei cronice si la curatirea sinusului. In acelasi scop puteti face un amestec de whiskey, miere si suc de lamaie.


Respiratia rau mirositoare

Respiratia proaspata poate fi obtinuta prin efectuarea in fiecare dimineata a unei gargare cu miere si scortisoara.

Mierea - intrebuintari si mod de administrare

Mierea are proprietati curative si s-a folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea celor mai diverse afectiuni, de la durerile de gat pana la infectiile periculoase si bolile de inima.

Medicii americani spun ca mierea poate fi consumata in orice cantitati, pentru ca nu are efecte adverse. Stimuleaza apetitul si are proprietati curative, de aceea nu trebuie sa lipseasca din casa.

Administrata in cantitatile recomandate, mierea nu dauneaza nici diabeticilor. In combinatie cu scortisoara, trateaza afectiunile de inima, acneea, caderea parului, balonarile si chiar artrita.

Reteta generala in tratamentul cu miere este combinarea unei parti de miere cu doua de apa calduta si una de scortisoara.

Amestecata cu rapiditate, pasta obtinuta se va bea de doua ori pe zi, dimineata si seara, pentru indepartearea durerilor, in cazul pacientilor cu artrita.

Reteta cu miere si scortisoara ofera rezultate dupa numai o saptamana.

Valoarea colesterolului poate fi reglata si ea prin tratamentul cu miere. Se amesteca doua linguri mari de miere cu trei de scortisoara si 450 grame de ceai. Amestecul obtinut se bea dimineata si seara, iar imbunatatirile pot fi sesizate in scurt timp.

Mierea mancata la micul dejun imbunatateste ritmul cardiac. Mai mult, specialistii americani au spus ca micul dejun cu unt si miere poate preveni infarctul.

Pentru barbati, pasta obtinuta din amestecul de miere, ulei de masline si scortisoara poate fi folosita impotriva caderii parului. Se aplica inainte de spalare si se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se indeparteaza la dus.

In India si Japonia, mierea si scortisoara se folosesc inca din antichitate pentru evitarea balonarilor. Luata inainte de masa, ea ajuta la digestie, iar gazele stomacale vor fi doar amintiri neplacute.

Mastile faciale cu miere sunt indicate pentru tratarea acneei. Medicii recomanda ca un amestec de ceai, miere si scortisoara sa fie aplicat pe fata. Acesta se indeparteaza abia dimineata, cu apa rece, pentru ca in timpul noptii mierea sa poata hrani tenul.

Unii nutritionisti recomanda mierea si pentru pierderea kilogramelor in plus. O cana de apa calda, in care s-au amestecat doua lingurite de miere si putina scortisoara, reprezinta un remediu bun pentru functionarea digestiei si, implicit pentru pierderea kilogramelor in plus.

Gargara cu acest amestec este benefica pentru indepartearea respiratiei urat mirositoare. Mai mult, mierea este eficienta si pentru tratarea infertilitatii, daca se consuma regulat, dimineata si seara.

Miere naturala

Mierea a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri ca medicament. Pe langa proprietatile sale curative, mierea mai este considerata si un simbol al iubirii in mitologie.

Apare chiar si in Vechiul Testament, in descrierea Paradisului, unde curg rauri de miere. Deci mierea nu este numai simbolul vietii si al iubirii, dar intrebuintarile sale practice o confirma drept esenta a existentei.

Raceala, tuse, dureri de gat, guturai, ulcer, arsuri, toate isi gasesc remediul in retele naturiste cu miere. In forma sa naturala, mierea este bogata in minerale, vitamine, enzime, aminoacizi si carbohidrati.

Gatita insa, prin fierbere, isi pierde multi dintre acesti nutrienti, ei transformandu-se in celule toxice, daunatoare organismului.

Tocmai de aceea, specialistii recomanda ca mierea sa nu se consume in mancare ci numai proaspata, adaugata in ceai sau deserturi sau pur si simplu dimineata, pe stomacul gol.


Pentru obezitate, tensiune arteriala ridicata si colesterol peste limita normala, bea dimineata pe stomacul gol o cana cu apa fierbinte in care ai adaugat putina miere si un strop de otet.

Medicii naturisti cred ca mierea reduce stratul de grasime din organism si, implicit, atat colestertolul cat si tensiunea arteriala vor fi diminuate la o valoare normala.

Pentru a indeparta simptomele artritei, ia zilnic o lingura de miere impreuna cu pudra de gugulu, o rasina aromanta obtinuta din planta Commimphora mukul, originara din India.

Pentru ulcer intern, incearca sa bei doua cani de lapte proaspat indulcit cu miere, in fiecare zi. Durerile si arsurile stomacale dispar rapid.

Plagile deschise sau zgarieturile usoare pot fi tratate cu un pansament de miere, cu rol dezinfectant, aplicat direct pe zona afectata. Spala rana abia diminerata, dupa ce mierea, antibioticul natural, si-a facut efectul.

Daca esti racit, nu iti vor lipsi din casa ceaiul de menta si mierea. Consuma cat mai multe ceaiuri fierbinti indulcite cu foarte multa miere si vei scapa mai repede de virusul suparator.

Eliberarea sinusurilor se face printr-un tratament cu miere si suc de ghimbir, baut de trei ori pe zi. Daca ai ameteli, indigestii ori senzatii de voma, incearca o limonada indulcita cu multa miere, de doua ori pe zi.

Ananasul indulcit cu miere reduce pofta de fumat. Combinatia se recomanda persoanelor care vor sa renunte la acest viciu si vor mai intai sa reduca din tigarile zilnice.

Scortisoara adaugata in miere se recomanda pentru imbunatatirea circulatiei sangelui. De doua ori pe zi, nu evitati sa consumati mierea in care ai adaugat praf de scortisoara in abundenta.

duminică, 27 mai 2012

Miere de tei - caracteristici


Mierea de tei este trecuta in categoria celor mai bune si celor mai apreciate sorturi de miere, bogata in vitamine (mai ales vitamina B1 (thiamina), si aminoacizi, in sedimentul ei granulele de polen ajungand pana la 70-80 % , uneori continand si o cantitate insemnata de mana. Fiindca aroma mierii de tei este foarte puternica, pentru a-i diminua din gust, se amesteca cu alte sorturi de miere sau cu miere poliflora.

Culoarea mierii de tei este deschisa, batand usor in galben cateodata chiar cu reflexe verzui. Cristalizarea ei se face spre toamna si are o consistenta untoasa, cristalele avand culoarea alba, mierea capatand un gust si o aparenta mai atragatoare.
Are calitati linistitoare si antiseptice (calmarea tusei) fiind prescrisa in:
  • afectiunile sistemului nervos,
  • insomnii,
  • stari febrile,
  • dureri gastrice,
  • prevenirea migrenelor,
  • profilaxia pneumoniilor, astmului bronsic, starilor nervoase,
  • tuberculoza.

Apiterapia


Mierea, polenul, pastura, ceara, laptisorul de matca, propolisul, veninul de albine si  apilarnilul sunt produse ale stupului. In ultimii 30 de ani a luat nastere o activitate specifica, apiterapia, preocupata de valorificarea resurselor oferita de stupina, în scopul protejarii sanatatii omului.
In ultimul timp a crescut interesul populatiei si, in mod particular, al oamenilor bolnavi, pentru produsele apicole. Totodata s-a constatat ca mierea, ceara, polenul, propolisul, veninul de albine, laptisorul de matca si apilarnilul sînt utilizate independent sau în asocierea cu produse farmaceutice în prevenirea si vindecarea unor boli. Pe de alta parte, spre deosebire de plantele medicinale si de alte remedii si substante de medicatie, s-a stabilit ca produsele apiterapeutice sînt în general lipsite de nocivitate, dat fiind discernamântul instinctual al albinei de a culege substante naturale 

Miere de rapita – calitati si recomandari


Calitati terapeutice: este indicata ca adjuvant in tratarea bronsitelor si a bolilor de stomac.
Mierea de rapita se pastreaza in ambalaje bine spalate si uscate din sticla. Daca vasul a mai fost folosit si pe peretii sai exista resturi de miere cristalizata acestea vor initia procesul cristalizarii in mierea noua pusa la pastrare.

Miere- tratament cu miere


  • rani sangerande
  • arsuri
  • degeraturi
  • gastrita
  • duodenita
  • bolile de inima
  • boli de ficat si ale cailor biloare
Afectiunile cailor respiratorii:
  • guturai
  • rinite
  • sinuzite
  • faringite,
  • bronsite
Afectiuni endocrine:
  • sindroame hipoanabolice
  • insuficienta hipofizara
  • boli endocrine,
  • insuficiente paratiroidiene (tetania cronica latenta sau spasmofilia)
Afectiunile ginecologice:
  • diferite infectii microbiene, micotice (cu ciuperci)
  • tricomonatice
  • eroziuni
  • plagi diferite
Afectiuni psihiatrice si neurologice:
  • anorexia mentala (slabire fizica)
  • starile depresive
  • starile cosectice (scaderi in greutate si anemie)

Caracteristici miere de salcam


Principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei si tratamentul asteniei si nevrozelor. Gastrita hiperacida – mierea de salcam, diluata in apa calda si luata cu 2 ore inaintea mesei. Ulcer se recomanda mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert si bauta seara inainte de culcare. Mierea de salcam este antihemoragica, micsorand timpul de coagulare si regleaza menstruatia. E un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.

Proprietatile mierii de albine


Proprietăţile generale ale mierii de albine sunt:
  • nutriţionale
  • energetice
  • dinamizante
  • antioxidante
Datorita acestor proprietati mierea de albine este folosita pentru:
  • cresterea si dezvoltarea copilului prin asimilarea calciului şi a magneziului in structura osoasa
  • impotriva anemiei – prin prezenţa fierului şi a vitaminelor B6 şi B9
  • functie antibacteriană, antibiotică şi acţiunea cicatrizantă
  • functie digestivă (mierea reduce aciditatea gastrică)
  • laxativă (stimuleaza digestia, adăugând stomacului acid suplimentar)
  • cardioprotectoare şi de hrănire a muşchiului cardiac, efect hipotensor
  • impotriva tusei
  • hepatoprotectoare, sedativă, calmanta

Pastrarea mierii de albine


Atunci cand dorim sa pastram mierea de albine pentru o perioada indelungata cel mai important factor este temperatura mediului ambiant. Temperatura optimă de păstrare este de 8 – 12°C. Al doilea factor este umiditatea camerei ce nu trebuie sa depaseasca ncăperi uscate, curate, fără alte mirosuri străine.  fără a depăși 14°C și o umiditate a aerului de cca 60%.  Un alt aspect ce trebuie mentionat este ca mierea de albine sa fie pastrata in incaperi curate fara mirosuri neplacute. Depozitarea mierii de albine se vace in recipiente de sticla, mierea de albine nu trebuie depozitata in vase de zinc, plumb, cupru si aliajele lor. Daca aceasta este depozitata în condiții optime de conservare, valabilitatea este nelimitata.